Bucătăria românească 1932-1933. Rețete adunate

Produsul nu este in stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-078-9
Format:
25x19
Nr. pagini:
92
Array
50,00 lei

Descriere

În creuzetul cu alchimii speciale, aflat în posesia lui Gheorghe Căpuşan, custodele unui muzeu etnografic unic, POARTA DE SU’ FELEAC, amenajat în chiar casa lui, locuind astfel, dacă se poate spune, în folclor, punându-şi capul pe o pernă cu flori, respirând doine şi tradiţii, se află, printre alte lucruri străvechi, dar noi pentru vizitatori şi un caiet, în vârstă de 82 de ani, cu bucătărie românească, migălit de Silvia Căian, din Floreştii de Cluj.
Până aici, nimic senzaţional, ieşit din comun, dar sclipeşte undeva, într-un colţ de memorie, ideea că trecutul este format din mii şi mii de lucruri, aflate într-un con de umbră, dar care strigă după noi, îşi cunosc valoarea şi se cer în prezentul imediat. Aşa este şi acest caiet cu reţete adunate în timp şi pe încercate. Se ştie că matriarhatul gastronomic nu mai este absolut, nu deţine întâietatatea în domeniu, bărbaţii fiind astăzi consideraţi cei mai bucătari, dar parcă nu prea îi stă bine la ditamai voinicul să prinde rumeneală în obraji de la focul încins şi să miroase a răntaş. Opinia mea, nu e nevoie să ţineţi cont de ea!
Desigur, nu vom extinde, chiar şi de dragul demonstraţiei exerciţiul oniric, dar un lucru este cert: o carte de bucate reprezintă o lectură imaginativă, din care se poate selecta ceea ce este mai crocant, mai zemos, mai fraged, sau bine mirositor...
Nimic nu este, însă, nou sub soare, pare a ne spune Rodica, soţia lui Gheorghe, părtaşă, trup şi suflet la marea aventură de viaţă a acestuia, acceptând dedicarea totală şi de aceea atunci când a cunoscut-o pe Silvia Căian şi i-a fost aproape în clipele reci şi grele, a primit acest caiet, acum tipărit prin grija competentă a Nadiei Baciu, ca un mesaj testamentar plin de ştiinţă populară, l-a adăugat la tezaurul de diversitate din Idee. Această frumoasă împlinire şi dragoste pentru tot ceea ce aparţine acestui pământ.
Merită să răsfoiţi, măcar, această poveste gastronomică, într-un limbaj simplu, dar adecvat pentru scopul pe care l-a avut în vedere.
Desigur, bucătăria transilvană este cam dodoloaţă, consistentă şi generoasă cu grăsimile, prietenă cu colesterolul, dar fiecare poate să aleagă ceea ce îi place, ceea ce doreşte, din această carte cu bucate, rod al exeperienţei, dar şi al unui suflet generos.

Cornel Udrea

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.