Tarna Mare. Borna 100. Album monografic
- Editie: 1
- ISBN: 978-606-730-849-5
- Anul apariţiei: 2022
- Format: 20x20
- Nr. pagini: 112
Ai întrebări? Contactează-ne!
Se spune prin Oaș că nu poți a țâpuri cum trabă numai de lași glasul ceterii să se așeze în tine precum se-ngână dorul cu gândul... O astfel de rânduială a inimii răzbate și străbate melancolic imaginile decupate de Vasile Conioși-Mesteșanu, din realitatea oșenească surprinsă de obiectivul său fotografic de-a lungul unei grămezi de ani...
Perspectivele panoramice toate pecetluiesc, pe verticala spiritului, locuri de poveste care se sustrag curgerii Timpului...
Din fuiorul unui trecut marcat de personalități exemplare, precum preotul Antoniu Covaci, Athanasie Doroș, se rostogolesc în prezent chipuri ce pot tâlcui din priviri istoria nescrisă a acestui colț nordic de țară.
Fotografiile de grup strălucesc prin expresivitatea energiei umane sau prin fru-musețea unică a costumelor oșenești nealterate, păstrând însemnele străvechi ale măr-gelelor și cusăturilor ce rostesc tainic povestea pânzei.
Peisajele construite vizual pe orizontalitatea firii ademenesc orice călător pasionat de a descoperi priveliști ale unei naturi taumaturgice care poate vindeca dureri, alina tristeți, semăna vise, încolți speranțe, îmbucura inima, răzbind prin lumină.
În ciuda contrastelor ivite la tot pasul, Oașul de azi farmecă prin îndrăzneala aventurii de a intra și a ieși din ritual, în ritmul discontinuu care tropotește dorul plecării la muncă în afară..., reîntoarcerea acasă la Paști, Rusalii, Sfântă Mărie și Crăciun prilejuind fotografului captarea în imagini tulburătoare a unui interval al reconfigurării străinului de acasă, situat pe pragul dintre solitudinea depărtării și relocarea identitară în comu-nitatea din Ugocea românească.
Situarea la granița cu Ucraina, în punctul cel mai nordic al județului Satu Mare, între conurile vulcanice pitorești ale Munților Oașului și malul stâng al Tisei, a permis locuitorilor din satele Tarna Mare, Valea Seacă și Bocicău să construiască punți de în-frățire cu comuna Hija, raionul Vynohradiv, regiunea Transcarpatia, Ucraina, oglindite într-o serie fotografică dedicată colaborării transfrontaliere mediate cu profesionalism și implicare neobosită de către doamna primar prof. Monica Mariana Sobius.
Nu este întâmplătoare rânduiala centenară a fotografiilor, dintre care se disting câteva imagini care onorează cu prețuire activitatea etnografică a doamnei Doina Molnar, un dascăl de excepție care a știut cum să cerceteze, să păstreze și să transmită tinerilor tradițiile și obiceiurile autentice din zona Tarnei Mari.
Profesor de Limba și literatura română, Vasile Conioși-Mesteșanu deschide prin acest album de fotografii o fereastră cu amintiri, luând în chip poetic atâtea neîntruchipate rosturi ivite și străjuite de rama Timpului, care „din mâine, ieri, doar azi a mai rămas” (Horia Bădescu)...
Prof. dr. Mihaela GRIGOREAN