Școala strălucită de neurologie românească a savantului Gheorghe Marinescu

Produsul nu este in stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-442-8
Format:
B5
Nr. pagini:
182
Array
40,00 lei

Descriere

La acest început tumultuos de secol, prinși în rezolvarea problemelor cotidiene, uităm adesea locul unde am pornit, uităm aportul înaintașilor în răspândirea științei, pentru ridicarea prestigiului ei în societate. De aceea, monografia doamnei Prof. Dr. Ștefania Kory Calomfirescu are marele merit, și cu ocazia Centenarului României, de a menține vie amintirea maeștrilor care au pus bazele Neurologiei în țara noastră.
Monografia aduce în atenția noastră personalități distincte: savantul Prof. Dr. Gheorghe Marinescu, care a înființat strălucita Școală românească de neurologie.
El a fost acela care a cultivat ca pe o virtute loialitatea față de colegi, iar "prietenia a considerat-o drept întâmplarea cea mai fericită, dar și cea mai rară din viața unui om".
Domeniul preferat a fost studiul morfologiei și fiziopatologiei celulei nervoase.
A pornit în studiul bolilor neurologice de la necesitatea elucidării mecanismelor neuronale și a proceselor patologice, ce au loc în celulele nervoase.
Marele lui merit a fost acela că a reușit legarea manifestărilor clinice neurologice de aspectele teoretice ale cercetării, fiind unul din fondatorii histochimiei moderne, aplicând în numeroase cercetări ale sale tehnica de colorație a lui Nissl.
A creat noi termeni: kinetoplasmă, neuronofagie, cromatoliză, care s-au păstrat și astăzi în terminologia neurologică, ca termeni de bază.
În anul 1906, devine membru al Academiei Române, apoi membru a încă șapte academii de științe și a peste 30 de societăți științifice din întreaga lume.

 

Prof. Dr. Adela Maria Moș, Oradea
Dr. Iustinian Gr. Zegrean, Cluj-Napoca

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori