Radiografia unui destin. Prof.dr. Vasile Scurtu

Produsul nu este in stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-702-3
Anul apariţiei:
2020
Format:
A5
Nr. pagini:
266
Array
35,00 lei

Descriere

Revin asupra ,,unei vechi obsesii’’, cum spune Ion Radu Zăgreanu, pentru că în decursul anilor am descoperit foarte multe date despre personalitatea profesorului şi lingvistului Vasile Scurtu. Iniţial, volumul s-a numit ,,Pe urmele lui Vasile Scurtu’’, dar am considerat că este mai potrivit să-l intitulez acum ,,Radiografia unui destin’’, pornind de la ideea că viaţa lui a fost supusă mereu unor schimbări imprevizibile.
Într-o altă ordine de idei, Vasile Scurtu a depăşit spaţiul regional care l-a propulsat în viaţa culturală, trecând în marea familie a celor mai cunoscuţi lingvişti şi filologi din ţară şi chiar de peste hotare, prin eminenta sa lucrare ,,Termenii de înrudire în limba română’’ inegalată până acum în România. Este lucrarea lui de-o viaţă şi mai avea încă multe de făcut, dar timpul n-a fost atât de îngăduitor cu el. Nu trebuie uitat nici faptul că Vasile Scurtu şi-a adus o valoroasă contribuţie la refacerea învăţământului din Transilvania în perioada ocupaţiei maghiare, când îndeplinea misiunea de inspector şcolar în minister.
Vasile Scurtu a trecut şi prin exerciţiul suferinţei, fiind condamnat la închisoare, fără să fie judecat, pentru simplul motiv că a fost membru al Partidului Naţional Liberal. Scos din învăţământ pe neaşteptate, suportând toate privaţiunile la care vechiul regim l-a condamnat, el n-a încetat să creadă că viaţa este o adevărată luptă şi nu trebuie să renunţi la ea. Prin această carte, aduc un pios omagiu celui care a fost ilustrul profesor, lingvist şi filolog, Vasile Scurtu din Parva.

Mircea Daroşi

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori