Profesorul Dr. Victor Papilian. Întemeitor al anatomiei clujene și al primei societăți de antropologie din România

Produsul este în stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-095-6
Format:
A5
Nr. pagini:
270
Array
35,00 lei

Descriere

Profesorul dr. Victor Papilian a fost un mare OM, profesor, didact, antropolog, om de ştiinţă, scriitor, muzician, compozitor şi artist.
Profesorul Victor Papilian a fost un strălucit reprezentant al elitei spirituale româneşti, o personalitate complexă, un adevărat om al Renaşterii prin cultură, talent, creativitate şi realizări în multiple şi variate domenii.
Pe Profesorul Victor Papilian ca medic l-a pasionat experienţa, l-a pasionat cercetarea. Pasiunea ştiinţifică i-a definit adevărata chemare în cariera aleasă. Este un fapt constatat că marile talente sunt multilaterale şi că, într-o mare măsură, numai împrejurările ambianţei, viaţa socială determină o alegere, o preferinţă pentru unele dintre realele vocaţii ale unei persoane, sau chiar pentru una singură, care reuşeşte să înăbuşe pe celelalte. Multe cazuri cunoscute ne duc la convingerea că oricare dintre marii „specialişti”, dintre spiritele proeminente care s-au distins cu exclusivitate într-un domeniu, ar fi putut să se manifeste la fel în alte direcţii, dar că acestea au fost sacrificate unei preocupări unice, dictate de împrejurări contingente, sociale sau psihologice. În alte cazuri, însă, alte vocaţii, fără să fie oprite, inhibate „în germene” rămân să împodobească personalitatea sau să-i procure multe momente de desfătare.
Acesta a fost de fapt strălucitul Profesor Victor Papilian: cercetător, om de ştiinţă şi de cultură, ca un adevărat om al Renaşterii, scriitor, artist, muzician, director de teatru şi de operă, întemeietor de cenacluri şi reviste, organizator şi animator cultural şi în permanenţă „om al cetăţii” şi al obştei, creând o operă complexă şi trainică pentru progresul societăţii româneşti.
Şi-a legat numele de mari realizări ştiinţifice şi culturale. Profesor de înaltă ţinută etică şi ştiinţifică, s-a distins prin lucrările sale de anatomie, fiziologie, embriologie, biologie şi antropologie.
A crescut generaţii de medici cu excepţională pregătire şi a creat o „şcoală” medicală a cărei faimă a depăşit mult hotarele ţării.
Profesorul Dr. Victor Papilian rămâne pentru eternitate ca o mare valoare în panteonul ştiinţei şi culturii româneşti.

Prof. univ. Dr. ADELA MARIA MOŞ
Oradea

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori