Oroiu în documente și consemnări. Contribuții monografice
- Editie: 1
- ISBN: 978-606-730-853-8
- Anul apariţiei: 2021
- Format: B5
- Nr. pagini: 406
Ai întrebări? Contactează-ne!
Oroiu! O comună românească din Câmpia Transilvaniei, a străbătut secole de-a rândul păstrându-și identitatea românească, de la prima atestare docu-mentară și până în zilele noastre. Când fac această afirmație, mă gândesc la alte sute de habitate uitate de timp care au dispărut ori s-au unit cu altele din varii motive, fie pradă unor invadatori, mod neprielnic pentru dezvoltare ori menți-nerea sub o tutelă sau alta, nu fără un scop precis, el, fiind acela de a se beneficia de foloasele sale.
Este și cazul așezării Oroiu, care în vremea atestării sale documentare se împărțea în două: Oroiu de Câmpie și Oroiu Secuiesc. Cu toate că nu a existat o graniță de delimitare a lor, pământurile se interfereau între ele în aceeași vatră, vorbeau aceiași limbă, erau neamuri de sânge mulți dintre ei, nu era distanță apreciabilă între localități. Cu toate acestea, cel de Câmpie ținea într-o vreme de Comi-tatul Turda iar celălalt de Ținutul Secuiesc, astăzi ele fiind unite. Această stare, este o consecință a vicisitudinilor istoriei, atunci când cultura și civilizația nu constituiau un scop în sine, în fața unor interese de stăpânire și supunere vremelnică.
De fapt atestarea documentară este un document relativ în cazul nostru. Ea putea să apară mai devreme ori mai târziu, fără a pune în cumpănă așezarea. Așa cum nu ne îndoim de faptul că și Oroaiele au existat cu mult timp înainte, dovezile devin evidente în urmele de cultură materială, descoperite aici cu mută vreme înainte și care țin de antichitate.
Afirmam înainte vreme că lucrarea monografică despre Oroiu a domnului Iovu Roiban Oroianu, este una sentimentală. Mai mult decât atât, este și biografică deoarece deseori este furat în narațiune de relatări cum erau oamenii satului, învățătorii și profesorii, datini și obiceiuri etc. toate învăluite în originala limbă a oroienilor, deseori folosind arhaisme, localisme, metafore, comparații, împrumuturi, dovedindu-se un bun narator.
Din partea mea îl felicit din inimă pentru această lucrare, care, cred că va fi un succes pentru autor și o lectură originală și atrăgătoare pentru cititorul dornic de cunoaștere, îi doresc multă sănătate pentru a-și continua punerea în aplicare și a altor planuri și realizări despre care am aflat și pe care le nutrește!
Prof. Dimitrie POPTĂMAȘ