Stefan Enyedi-Orgile

Orgile istorice din nord-vestul României

45,00 lei
Lipsa stoc
  • Editie: 1
  • ISBN: 978-606-730-854-9
  • Anul apariţiei: 2021
  • Format: A5
  • Nr. pagini: 484
Categorii: Cărți Academica

Ai întrebări? Contactează-ne!

Descriere

Pornind de la un istoric al construcției de orgă din începuturile ei, firul descrierilor se cantonează la orgile din România. Zona cercetată cu amănunt este arealul nord-vestic și limitele cu județele Cluj și Bihor. Maniera de prezentare te îndeamnă la o lectură interesantă și pasio-nală spre descoperirea valorilor de patrimoniu, unde orgi istorice de valoare sunt puse în lumina necesară și dorită de autor pentru a deschide și stârni interesul cititorului.

Așa cum am mai menționat, întregul material este frumos și corect alcătuit, ca o povestire în care cel interesat este captivat de calitățile orgilor istorice, de istoria lor și de valoarea lor inestimabilă.
De remarcat este profesionalismul descrierilor, limbajul corect de specialitate, dar nu într-un stil greoi, tehnic, ci cu o aplecare talentată către limitele unui cititor neavizat care dorește să descopere istoria orgilor din arealul nord-vestic al țării.
De un real interes sunt recomandările pe care autorul le face cu privire la păstrarea și întreținerea orgilor, mai ales în timpurile în care multe dintre ele s-au degradat în favoarea orgilor electronice. Atenționarea este că valorile istorice în orgile de patrimoniu nu numai că merită păstrate, dar este o datorie de onoare să le promovăm, să le facem cunoscute nu numai vizual, ci și prin concerte inedite, în locașuri unde rugăciunea și cultura se unesc, spre lauda lui Dumnezeu.
Recomand cititorului acest minunat volum cu speranța că el va aduce nu numai o rememorare a orgilor cu valoare patrimonială, ci va fi și un imbold pentru cultură, pentru frumos și pentru o muzică înălțătoare, minunată și care merită să fie promovată la toată lumea pentru a fi cunoscută și iubită.
Cartea este un excelent remember cultural a ceea ce a fost valoros și apreciat de înaintașii noștri, cărora uneori le nesocotim talentul, inteligența și cultura. Iată de ce această carte merită nu numai să stea pe raftul bibliotecii Dumneavoastră, dar merită a fi citită, analizată și studiată cu mare atenție și respect pentru tot ceea ce a însemnat Biserica în demersul ei de cultivare a sufletului prin arta muzicală, prin frumos și pentru frumos, ca o rugăciune adresată Bunului Dumnezeu.
Așa că în final nu îmi rămâne decât să fiu mulțumit că un nou volum se naște întru promovarea culturii din România.

Prof. univ. dr. Felician Roșca

Editura Ecou Transilvan

Editura ECOU TRANSILVANEditura ECOU TRANSILVAN din Cluj Napoca este o editură cu un mare interes pentru editarea și promovarea culturii scrise prin apariții editoriale din varii domenii: cinematografie, poezie, proză, istorie, monografii, filosofie, psihologie, biologie, medicină, ştiinţă şi tehnică, economie, reviste.