Monografia comunei Cătina. Județul Cluj (1327-2021)
- Editie: 1
- ISBN: 978-606-730-919-5
- Anul apariţiei: 2022
- Format: B5
- Nr. pagini: 532
Ai întrebări? Contactează-ne!
Localitatea Cătina, azi centru de comună, care are arondate mai multe localități – Cătina propriu-zisă, Feldioara, Copru, Valea Caldă, Hodaie și Hagău – este una binecunoscută în arealul geografic și istoric al Transilvaniei, fiind o comună mare, bogată și frumoasă, cu oameni harnici și buni gospodari, care au știut și știu să prețuiască roadele pământului printr-o muncă tenace, dar știu și să trăiască împreună în deplină armonie și înțelegere, indiferent de etnie, religie și sex, prețuind viața și istoria acestor locuri pline cu tradiții culturale, obi¬ceiuri, port popular, jocuri și dansuri ce încântă ochii trecătorilor, inclusiv ai celor veniți din alte țări pentru a cunoaște România.
Pot spune, susține și afirma că localitatea Cătina, prin tot ce are și se manifestă, este o comună în care oamenii se susțin și muncesc împreună pentru un trai mai bun, modern, în concordanță cu noile obiective și planuri ale Uniunii Europene. Comuna și satele dispun de o cultură tradițională bogată, de o istorie încântătoare, și cu bune, și cu rele, mai puține. Excepție face perioada 1940-1944, când au avut loc și tragedii, și fapte inumane, când s-au propagat ura și răzbunarea, în¬deosebi față de refugiați de toate etniile: români, unguri, evrei, rromi (țigani), când au avut loc evenimente abominabile ce trebuie combătute și considerate inumane și contra cerințelor Bibliei și a principiilor vieții creștine și spirituale.
Este și normal ca o asemenea localitate, azi comuna Cătina, să dispună de o carte proprie, în care să fie cuprinse cultura, tradițiile și obiceiurile, aspectele specifice ale țăranilor de la 1437-1438 (Răscoala de la Bobâlna) până azi, în ideea de a promova binele, înțelegerea și respectul reciproc între oameni, buna conviețuire și spiritul de solidaritate în momentele grele ale vieții omului, care apar fără vrerea noastră, căci nu putem gândi numai în roz. Apar greutăți de tot felul și neîmpliniri. În viață fiecare familie trece prin multe praguri ale vieții, unele obiective, altele subiective, cărora trebuie să le facem față: nașterea, nunta, înmormântarea, pierderea celor dragi și apropiați.
Din conținutul lucrării reiese că aceasta este scrisă cu multă dragoste și pasiune, consecvență și dăruire, locul central ocupându-l temeinica documentare și spiritul realist al redării aspectelor economico-sociale, demografice, religioase, culturale și sportive ale fiecărei localități și îndeosebi prezentarea locuitorilor care stăpânesc aceste frumoase meleaguri. Sunt prezente în volum multe nume de oameni de seamă.
Personal, am parcurs în integralitatea sa acest volum, pagină cu pagină, frază cu frază, propoziție cu propoziție, cuvânt cu cuvânt și mă bucur de frumoasa și temeinica documentare a fiecărui capitol și subcapitol, de spiritul de echilibru și bogăția de informații.