Cu-adevăr, este-atât de greu să vorbești ori să scrii despre dragoste! Despre dragostea ca idee. Opusă celei instinctuale, biologice, firești, prima ori ultima din acele învelișuri ale animalului-om, ca nevoie de înmulțire, de conservare a speciei, alături de nevoia împotriva frigului și împotriva foamei.
„Îmbrățișări de Gri” este așezat pe trei piloni tematici: dragostea-pereche, satul și familia.
Pilonul tematic principal, de departe dominant al cărții, este sentimentul atât de copleșitor în sfâșierea sa lăuntrică, acel sentiment al iubirii-dor neîmpărtășite, al locului gol din suflet, tânjind după cel plecat...
Al doilea pilon tematic al volumului îl reprezintă satul și natura, două entități inseparabile, simbiotice, una justificându-se prin cealaltă. Ana Liana Sabău, ca poet, a avut această șansă a genezei rurale, a veșniciei considerată de Lucian Blaga și nu numai, ca fiind născută la sat.
În aceeași dimensiune-matrice a satului, la fel de mult cauză ori efect al acestuia, este așezată tema familiei, ca al treilea pilon arhitectonic din „Îmbrățișări de Gri”. Acest medicament sublim, pe care Dumnezeu l-a dat omului împotriva singurătății, este alcătuit din trei eroi: bunicul, mama și tatăl.
Aceste dimensiuni lirice ar putea fi contrariul Gri-ului din titlu, pot reprezenta trecutul, spiritul copilăriei naive, sacrificate pe altarul prezentului necesar. Împlinirea acestui Gri necesar din viața fiecăruia poate fi cheia pentru izbânda ființării noastre, pe drumul de la copil la om mare, împliniri necesare aidoma unor „îmbrățișări”.
Prof. Ioan Marini