Dor de rădăcini... și eu sunt o mlădiță

Produsul nu este in stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-807-5
Anul apariţiei:
2021
Format:
B5
Nr. pagini:
604
Array
60,00 lei

Descriere

Dor de rădăcini... și eu sunt o mlădiță ne întoarce pașii, pe urmele autoarei, spre obârșii, spre acel acasă care ne cheamă prin vremuri, care ne îndeamnă mereu să nu dăm uitării oamenii și locul de unde am plecat, chipul din amintire al înaintașilor noștri, dar și chipul tainic al unei comunități întregi, construit prin veacuri, copacul crescut și hrănit cu seva gliei strămoșești, ale cărui mlădițe suntem și noi, toți cei care ne regăsim, pe linia unui părinte sau a întregii familii, în fotografia satului Voivodeni.
Dincolo de ceea ce aduce ca noutate, prin cartografierea satului și prin cre-ionarea unui arbore genealogic al comunității, plecând de la date culese din documente oficiale și, mai cu seamă, din memoria colectivă, a cărei emblemă rămân părinții autoarei, cartea vine ca o prelungire, ca o aprofundare a lumii satului conturată cu măiestrie în prima carte a Mariei Pădurean-Pop, Voivodeni - o poveste de suflet și dor, apărută în anul 2018.
Autoarea dovedește din plin, încă de la prima apariție, capacitatea de a readuce în scenă chipul țăranului hoidăhăzan, cu obiceiurile, cu gesturile și, mai ales, cu limbajul său plin de savoare, încărcat uneori de umor și de înțelepciune, alteori de mâhnire și de suferință, toate răsărite aici, în Voivodeni, din pământul natal, și călite în focul viu al unei comunități cu valori și principii ineluctabile. Personajele, locurile, scenele și decorurile ivite din memoria afectivă impresio-nantă a copilului și a adultului Maria li Iuănu li Șandoru Măriuchii primesc din nou viață, sub ochii noștri, ai cititorilor, devenind puncte de reper, modele umane și comportamentale. Voivodeniul, o „planetă a copilăriei”, citând titlul unei cărți a Profirei Sadoveanu, la care ne trimite candoarea scriiturii, este surprins în multiplele sale fațete socio-familiale, cu anotimpuri și vârste, cu îndeletnici și sărbători, cu bucurii și frământări. Este impresionant felul în care fiecare per-soană devine o voce, un actor pe ampla scenă a comunității, ce se exprimă într-un limbaj viu, autentic, pe care autoarea nu se sfiește să-l ridice la rang de simbol.

Anamaria MILONEAN

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori