coperta darja

Dârja. Istorie și contemporaneitate

30,00 lei
În stoc
  • Editie: 1
  • ISBN: 978-973-8099-32-6
  • Format: A5
  • Nr. pagini: 150
Categorii: Cărți Monografii

Ai întrebări? Contactează-ne!

Descriere

Privind prin oglinda timpului, spre veacurile care au trecut peste satul nostru, considerăm că era necesar un studiu monografic despre evoluţia satului cu evenimentele sale mai importante, ca să nu uităm cine suntem şi cine au fost strămoşii noştri.
Dârja, cu trecutul, prezentul şi viitorul său, poate şi trebuie să fie cunoscută de toţi locuitorii acestor meleaguri. Am pornit la elaborarea acestei lucrări din respect faţă de strămoşii noştri, din ataşament faţă de contemporani, din dorinţa de a cunoaşte şi a împărtăşi tuturor celor ce vor dori să cunoască cum a apărut şi s-a dezvoltat satul nostru drag.
Iniţiativa elaborării unei monografii a satului a fost stimulată de adresa Comisiei de Cultură a Consiliului Judeţean Cluj, prin care se recomandă realizarea unor studii monografice a satelor şi comunelor, care să constituie o carte de vizită a comunităţii respective, la fel ca în comunităţile ţărilor avansate.
Străbunii noştri ne-au lăsat moştenire, peste veacuri, văile, izvoarele, dealurile, cinstea şi modestia, hărnicia şi curăţenia sufletească. De la înaintaşii noştri am moştenit dragostea faţă de aceste locuri, ataşamentul faţă de sat şi faţă de oamenii săi, faţă de împrejurimile satului. Aici, în sat, întotdeauna a fost „acasă” pentru cei plecaţi.
Avem datoria faţă de moşii şi strămoşii noştri, care au trăit şi au muncit aici de-a lungul veacurilor, să facem cunoscută localitatea, iar generaţiile care vor urma după noi să cunoască şi să respecte ceea ce au făcut înaintaşii noştri.
Această punere în lumină a satului nostru este doar o încercare. Cei care vor urma după noi o vor completa cu date noi descoperite şi în alte documente. Pentru a înţelege mai uşor evoluţia satului am folosit date generale din istoria României, mai ales a Transilvaniei, în diferite etape de dezvoltare. Fără această situare a satului şi a zonei noastre, în contextul general social şi politic, nu am fi putut înţelege cum a apărut şi cum a evoluat satul nostru de-a lungul secolelor. Am studiat documente de arhivă, lucrări istorice, colecţii de documente şi relatări din amintirile unor persoane din sat.

Editura Ecou Transilvan

Editura ECOU TRANSILVANEditura ECOU TRANSILVAN din Cluj Napoca este o editură cu un mare interes pentru editarea și promovarea culturii scrise prin apariții editoriale din varii domenii: cinematografie, poezie, proză, istorie, monografii, filosofie, psihologie, biologie, medicină, ştiinţă şi tehnică, economie, reviste.