Monumentele și statuile emblematice ale municipiilor și orașelor județului Cluj
- Editie: 1
- ISBN: 978-630-311-067-7
- Anul apariţiei: 2023
- Format: A5
- Nr. pagini: 658
Ai întrebări? Contactează-ne!
Amplasate în municipiile și orașele județului, monumente de for public sunt fie ansambluri monumentale sau busturi individuale menite a marca un anumit moment al istoriei zonei sau a evidenția o personalitate care și-au lăsat amprenta asupra vieții comunității, fie sunt lucrări de artă plastică sau monumentală așezate de regulă în piețele sau în incinta instituțiilor publice.
Scopul acestei cărți este acela de a spori vizibilitatea județului - din punct de vedere turistic oferind potențialilor vizitatori informații succinte, concise și precise despre monumentele de for public aflate în cele șase mari unități administrativ-teritoriale ale sale.
Consider că un astfel de demers - care vine în sprijinul potențialilor turiști pasionați de drumeție și istorie trebuie făcut într-o anumită ordine, facilitându-le astfel „întâlnirea” cu aceste obiective și cu poveștile lor. Astfel, în ordinea prezentării monumentelor și statuilor incluse în lucrare, am ținut cont - în primul rând - de amplasamentul lor, fapt care le conferă vizibilitate și notorietate.
De aici, a derivat al doilea criteriu, referitor la zona în care se află obiectivele respective. Acolo unde a fost nevoie - din pricina întinderii localității -, le-am grupat pe zone, începând cu cea centrală, continuând cu cele semicentrale și finalizând cu zonele periferice.
„Inventarierea” - după acest criteriu - am aplicat-o cu precădere pentru municipiul Cluj-Napoca, datorită statutului său de ..reședință de județ”, precum și a întinderii sale pe circa 180 de kilometri pătrați.
Pe baza acestor criterii, lucrarea este împărțită în șase părți, destinate unităților administrativ-teritoriale ale județului, încadrate la categoriile „municipii” și „orașe”.
Astfel, după evidențierea principalelor monumente de for public și istorice ale capitalei județului, urmează cele ale municipiilor Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii, precum și orașul Huedin.
De aceea, prezenta lucrare este și un ghid pus la dispoziția turistului grăbit, condiționat de un concediu scurt și motivat de dorința de a culege cât mai multe informații despre locurile pe care le vizitează.
Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Cluj.